fietsenwinkel oudenaarde

Fietsennieuws

Fietsennieuws en tips

De ketting van je sportfiets vervangen?
Zo begin je eraan.

Toegevoegd op 8 februari 2021
Fietsen Oudenaarde Fietsenwinkel Intwiel

Een ketting krijgt veel te verduren als je op de baan bent. Modder, zand en water veroorzaken al gauw slijtage, aan je ketting en aan je cassette of tandwielen. Tijdig de ketting vervangen kan je dus veel geld en moeite besparen. Nog nooit zelf de ketting van je racefiets of mountainbike vervangen? Zo pak je dit het beste aan.

Is de ketting aan vervanging toe?

Alvorens je fietsketting te vervangen, controleer je best eerst of deze überhaupt moet vernieuwd worden. Dat doe je het makkelijkst en meest accuraat met een kettingchecker. Dit is een metalen plaatje met een haakje en een of twee ‘tanden’. Als de tanden tussen de schakels van de ketting vallen, dan is de ketting aan vervanging toe.

Oude ketting losmaken

Je start best met het ontspannen van de ketting door deze van het voorste tandwiel te halen. Achteraan leg je de ketting op het zwaarste verzet – dit is het kleinste kroontje. Dit vermijdt dat de ketting alle kanten opschiet eens de schakels van elkaar zijn. Er zijn 2 manieren om je ketting los te maken:

  •  Gebruik maken van de missing link tang
    Plaats de tang naast de schakels van de missing link – ook wel quick link genoemd – en knijp de tang dicht.
  • Kettingpons gebruiken
    Heeft je ketting geen missing link, dan gebruik je een kettingpons om een van de verbindingspennetjes uit je ketting te drukken. Let erop dat je kettingpons steeds afgestemd is op jouw type ketting. Eens de ketting is losgehaakt, haal je deze voorzichtig weg, zonder langs het frame te schuren.

Juiste lengte bepalen

Alvorens een nieuwe ketting te monteren, moet je deze op de juiste lengte maken. Tel hiervoor het aantal schakels van je oude ketting want je nieuwe ketting moet er evenveel hebben. Verwijder de overbodige schakels met de kettingpons.

Nieuwe ketting monteren

Je start met je voor- en achterderailleur op het grootste tandwiel te leggen. Dan neem je één uiteinde van je ketting en haalt deze door de voorderailleur. Vervolgens leg je de ketting op het grote tandwiel en draai je de crank zodat er ongeveer 10 centimeter ketting naar beneden hangt. Het andere uiteinde van de ketting leg je over het grootste tandwiel van je cassette en leg je met de klok mee over het bovenste derailleurwieltje. Haal dan de ketting achterlangs het palletje en leg hem tegen de klok in over het onderste derailleurwieltje.
Tenslotte maak je de fietsketting vast. Voor een optimale krachtoverbrenging en de beste schakelprestaties moet je ketting in goede conditie verkeren. Hoog tijd dus om hem te controleren en te vervangen indien nodig. In’t Wiel helpt je graag verder.