fietsenwinkel oudenaarde

Race, gravel of cyclocrossfiets?

Fietsen Oudenaarde Fietsenwinkel Intwiel

Hoe kies je het juiste type sportfiets? Beginnende fietser of al jaren op de baan? Bij de aanschaf van een nieuwe tweewieler ben je misschien overdonderd door het grote aanbod. Gravelbike, racefiets of cyclocrossfiets. Het lijkt wel hetzelfde, maar eens je aan het trappen bent, worden de verschillen snel duidelijk. Hoe kies je nu een nieuwe sportfiets die het beste bij je past?

Snelheid of veel kilometers

Fietsen Oudenaarde Fietsenwinkel Intwiel

De eerste vraag is wat je met je fiets wilt doen. Een racefiets is gemaakt om zo snel mogelijk op asfalt te rijden. Wil je op onverharde paden fietsen en toch snelheid halen, dan is de cyclocrossfiets zeker iets voor jou. Als je, ongeacht het type ondergrond,

vooral veel kilometers wilt doen, is de gravelbike een goede keuze.

Rijcomfort vs. agressieve geometrie

Omdat een racefiets gemaakt is om te racen, is de geometrie van de fiets zo aerodynamisch mogelijk. De cyclocrossfiets combineert explosiviteit en agressiviteit. Bij een gravelbike ligt de nadruk op ontspannen en langdurig fietsen. Het zitcomfort is heel belangrijk. Het langer frame en de lagere wielbasis garanderen een stabielere ligging op de weg in een comfortabele houding.

Banden & remmen

De keuze van je type fiets bepaalt niet alleen het frame, maar ook het type banden en remmen erop. Is snelheid je hoofddoel? Kies dan smalle banden. Ga je voor meer comfort? Dan verhoogt een brede band je grip op de baan. Een cyclocrossfiets zit er tussenin, typisch met maximum breedte van 33 millimeter.

Fietsen Oudenaarde Fietsenwinkel IntwielQua type remmen zijn de meeste fietsen vandaag uitgerust met schijfremmen. Kies zeker hydraulische schijfremmen in plaats van mechanische, want de remkracht en het remcomfort zijn een pak beter met de eerste soort. Op een racefiets heb je nog de keuze tussen velgremmen of schijfremmen.

Bereik

Racefiets – raceverzet. Vooraan worden typisch twee bladen gemonteerd, bijvoorbeeld 52-36 en achter heb je doorgaans een bereik van 11-32. Bij cyclocrossfiets is een standaard verzet 46-36 voor en 11-28 achter. Op een gravelbike wordt een groot bereik gemonteerd om zowel een steile klim te trotseren als op een lang stuk asfalt te fietsen.

Op zoek naar de geschikte sportfiets in de omgeving van Oudenaarde, Kluisbergen, Ronse, Maarkedal,…? Ontdek ons aanbod of kom langs voor gedetailleerde informatie op jouw maat.

Intwiel, uw fietsenspeciaalzaak in de Vlaamse Ardennen!