fietsenwinkel oudenaarde

Opencycle

Wie of wat is OPEN

Bij OPEN is het motto “Working hard to stay small”.  Gerard Vroomen en Andy Kessler hebben het “grote bedrijf” ding gedaan, en het was tijd voor iets anders. Dus ontwerpen ze nu de fietsen waar ze zelf op willen rijden, ze produceren deze, verkopen ze aan gelijkgestemde mensen en dat is het.

Door klein te blijven, kunnen Andy en Gerard zich concentreren op wat belangrijk is: Product ontwikkeling, zorgen voor de klanten (winkels en consumenten), en niet veel anders. Geen sponsoring, geen marketing, geen flitsende kantoren; daar hebben ze gewoonweg de tijd niet voor.

Dus als de eenvoud van mooie fietsen, mooie ritten, leuk gezelschap en niets anders ook is wat jij zoekt, kom dan bij ons bij OPEN.

Toegevoegd op 24 juni 2021
gravelbike oudenaarde fietsenwinkel kluisbergen

Over Andy

Open Up.per Opencycle fietsenwinkelFietsen was altijd al in mijn leven, maar het was meer een vervoermiddel naar school en in de stad dan iets waar ik echt in geïnteresseerd was als sportmiddel.

Wat mij in de fietssport en in de wielersport bracht was letterlijk een ongeluk (of beter twee). Ik was geobsedeerd door volleybal, maar toen ik 18 jaar oud was had ik verschillende blessures die me dwongen te stoppen met spelen. En zo kwam ik in het mountainbiken terecht.

Een paar jaar later studeerde ik aan de universiteit en had ik geld nodig. Op zoek naar een baan zag ik een advertentie van Cannondale Zwitserland die op zoek was naar een fulltime administratief bediende. Omdat ik op een Cannondale reed en van het merk hield, belde ik hen op om te zeggen dat ik geen administratief bediende ben en dat ik niet voltijds kan werken, maar dat ik graag voor hen zou werken.

Al snel begon ik voor hen te werken als parttime administratief bediende. Toen het bedrijf snel groeide, namen we eindelijk een echte secretaresse in dienst en begon ik als verkoper te werken. Toen ik klaar was met mijn studie, ben ik naar Nederland verhuisd om fulltime voor Cannondale Europe te werken. Daarna heb ik vier jaar voor Scott Europe gewerkt, zowel in verkoop- als marketingfuncties.

Mijn echte wieleravontuur begon in 2001 toen ik CEO werd van BMC. Ik nam die baan aan zonder het bedrijf en de mensen te kennen. Op mijn eerste echte werkdag realiseerde ik me wat ik had gedaan: Dit bedrijf was een complete puinhoop. In die tijd draaide het zo’n 2,5 miljoen dollar omzet en het verlies was ongeveer hetzelfde bedrag…

Maar aan de andere kant kon ik een merk van de grond af opbouwen met alle vrijheid die ik nodig had. Na zeven jaar BMC te hebben laten uitgroeien van een klein Zwitsers bedrijf tot een internationale speler, begon ik te beseffen dat het voor mij langzaam aan meer een baan werd dan een missie.

Het werd politiek, administratief en traag… Ik moest een knoop doorhakken en mijn baby laten gaan. Het was een jaar vol veranderingen, zowel zakelijk als privé, wat in die tijd best zwaar was. Als ik er nu naar kijk, was het een van de beste jaren in mijn leven. Ik leerde meer over mezelf en waar ik heen wilde dan in de rest van mijn leven.

Open upper opencycle

Nadat ik een paar maanden op de fiets had gezeten op een paar exotische plaatsen in deze wereld, ben ik voor Cervélo gaan werken als hun internationale verkoopdirecteur en zo heb ik Gerard ontmoet.

Na vier jaar bij Cervélo, voelde ik dat ik persoonlijk weer een verandering moest maken. Ik besloot het bedrijf te verlaten, niet echt wetende wat ik hierna wilde gaan doen.

Ik werkte aan enkele projecten voor andere fietsbedrijven toen op een dag mijn “voormalige baas” Gerard me belde en me vertelde over zijn kleine nieuwe project. Ik had nog steeds de droom om op een dag mijn eigen bedrijf op te bouwen.

Gerard is iemand voor wie ik veel respect heb. We hebben totaal verschillende vaardigheden en dat is wat me het meest fascineerde om samen iets te doen. Ik denk dat we een ideale combinatie hebben van kennis en netwerk.

We zijn allebei erg gepassioneerd over wat we doen en wielrennen is een integraal onderdeel van ons leven. Met OPEN kunnen we onze visies realiseren zonder de compromissen die we in onze vorige avonturen hadden.

Over Gerard

Open Wide opencycleAls kind dat opgroeide in Nederland was motorrijden een vanzelfsprekendheid. Omdat we aan de rand van de Grand Prix motorcrossbaan woonden, brachten we ontelbare uren door met het rijden daarheen en het opknappen van onze motoren (op de een of andere manier doen kinderfietsen en stadsfietsen het niet zo goed op jumps).

Toen ik 14 was, ging de hele familie naar een evenement over een alternatieve levensstijl en hernieuwbare energie. Het meeste ging over het verbouwen van je eigen wortels en het bouwen van windmolens, maar er was ook een tentoonstelling van de Dutch Human Powered Vehicle Association. Ik hield van deze raketten die zoveel sneller konden dan normale fietsen en ik ontmoette Mike Burrows (grote HPV-man en later ook de ontwerper van de Lotus superbike). Dus ik stapte af van normale motoren en concentreerde me in plaats daarvan op HPV’s.

Toen ik 18 was, bouwde ik mijn eerste HPV (van een bestaand ontwerp). Later dat jaar bouwden we met drie vrienden wat nog steeds ‘s werelds laagste (en misschien wel gevaarlijkste) HPV is. We deden zelfs mee aan de 200 meter sprint op de Europese HPV Kampioenschappen dat jaar. Het was gemakkelijk om te beslissen wie van ons drieën zou rijden; slechts één van ons had de ballen om die dodelijke val te rijden. Hij eindigde als 11e, niet slecht als je bedenkt dat hij de laatste helft van de afstand niet meetrapte omdat hij te veel moeite had om de fiets overeind te houden.

 

In 1993 organiseerde ik een symposium en een wedstrijd voor de “365-dagen-per-jaar-fiets”. We kregen wat aandacht op CNN en ik ontmoette Chet Kyle, die de oprichter was van de International HPV Association, maar ook de ontwerper van de Olympische fietsen van 1988 en 1996 voor de VS.

Open Wi.de

Chet was geweldig en de ontwerpen zo cool dat het mijn interesse voor UCI-legale fietsen weer aanwakkerde. Het was ook de aanleiding voor mijn afstudeerproject als werktuigbouwkundig ingenieur, het ontwerpen van een aerodynamische tijdritfiets (de Baracchi “groene machine”). Wat op zijn beurt leidde tot de oprichting van Cervélo, waar Phil White en ik het grootste deel van de volgende 15 jaar hebben doorgebracht met het zo ver mogelijk doorvoeren van fietsontwerp.

In 2011 gingen de prestaties van Cervélo mijn stoutste dromen ver te boven, maar het was te groot geworden naar mijn zin. Dus na veel wikken en wegen, vertrok ik. Na nog een tijdje zijn Andy en ik OPEN begonnen. Ik heb er geen moment spijt van gehad.